Borstprotheses

Als je na borstkanker je een borstoperatie moet ondergaan, zijn er verschillende mogelijkheden. In eerste instantie wordt alles met je doorgesproken in het ziekenhuis met je chirurg, mammacare-of oncologisch verpleegkundige en soms ook met een plastisch chirurg om te bepalen welke operatie en nabehandeling er nodig is. Borst amputatie of borstsparend? En wat er verder mogelijk is.

Wil je graag een reconstructie, met een implantaat of van eigen weefsel? De andere borst evt verkleinen of wordt deze ook verwijderd Dit zijn allemaal vragen en mogelijkheden en soms ook onmogelijkheden. Er komt veel op je af. Een mogelijkheid is het dragen van een uitwendige borstprothese. In eerste instantie krijg je meestal een eerste voorziening mee uit het ziekenhuis, aangemeten door de verpleegkundige. De firstform van abc of een priform van Amoena gevuld met watten.

Dit kun je dan in een eigen of sport bh doen. Mocht dit niet goed zitten kun je altijd bij mij komen voor een eerste voorzienings topje of bh, evt met voorsluiting voor de eerste weken na de operatie. Als de wond goed dicht is en het oedeem/ vocht wat stabiel, kunnen we een afspraak maken voor een definitieve borstprothese. Deze zijn er van verschillende merken van maat 1 t/m maat 18…. In verschillende modellen maar net wat bij de evt bestaande borst past en zo weer symmetrie geeft.

De prothese wordt gedragen in een Care bh waarin een hoesje zit, zodat de prothese op haar plek blijft zitten. Care bh’s heb ik van Cup 70A t/m 120D ongeveer. Een care bh is meestal zonder beugels en is wat hoger tussen de borsten. Ook de zijkanten en bandjes zijn wat breder voor een goed draag comfort. De borstprotheses bestaan uit een folie waar siliconen materiaal in is gespoten waardoor deze soepel en zacht aanvoelt.

Er zijn verschillende modellen en soorten:

Symmetrische prothese of Asymmetrische protheses > tegenwoordig veel lichtgewicht protheses mogelijk. Maar er is wel iets van gewicht nodig voor de balans. De pasvorm van eigenlijk elke prothese, valt of staat met de pasvorm van een goede Care bh! Met een borstprothese kun je prima zwemmen in Care badkleding. Na het zwemmen goed afwassen en afdrogen. Zwem je vaker dan is allicht een zwemprothese iets voor je.

Plakprotheses > Deze hebben een klevende laag aan de achterkant en plakken dan aan je huid. Hierdoor geeft het vaak een wat natuurlijker gevoel. Ook heeft dit vaak een masserende werking op het litteken en borstwand en een positief effect op evt oedeem. (Amoena contact of ABC attach b.v.)

Doordat de prothese kleeft aan de huid, is de prothese ook minder zwaar in de bh en komt niet alle gewicht aan op de bh bandjes. Voor de wat grotere borst dus ook uitermate geschikt. Wel moet de prothese elke dag worden gereinigd onder de kraan met speciale zeep. Voor de hygiene en om de plakkracht te behouden. (bv Form clean ABC)

De meeste dames kan ik prima bedienen met een “standaard” borstprothese en bh. Komen we er niet uit dan heb ik ook de mogelijkheid voor de EVE maatwerk borstprothese. Deze wordt 3D gescand op je lijf. De e.v.t. bestaande borst wordt dan gespiegeld en nagemaakt in siliconen materiaal, deze sluit dan als een puzzelstukje aan op je lijf. Wat voor jou de beste oplossing is kunnen we samen bekijken. Graag help ik je daarbij.

Meer informatie over borstprotheses of een persoonlijk consult?

Vul dan het onderstaand formulier in.