Uitzaaiing poortwachtersklier of schildwachtprocedure

De schilwachtklier is de lymfeklier die als eerste lymfevocht uit de tumor ontvangt. Kankercellen kunnen zich verspreiden door het lymfevocht. Als borstkanker (maar ook bijvoorbeeld baarmoederkanker) uitzaait, komen de uitgezaaide kankercellen als eerste in de schildwachtklier terecht.

Deze schildwachtklier is niet bij iedereen dezelfde klier.  De plaats van de tumor in de borst, bepaalt welke klier als eerste het lymfevocht van de tumor ontvangt. Meestal is de schildwachtersklier 1 van de okselklieren.  Ook rond het borstbeen en sleutelbeen zitten veel lymfeklieren. Daar kan dus ook de schildwachtersklier zitten.

Als deze klier positief is, dus kankercellen bevat kan er worden gekozen voor een volledig okselkliertoillet. Hierbij worden de okselkieren verwijderd. Afhankelijk van o.a hoeveel uitzaaiingen kan de nabehandeling worden bepaald.

In sommige gevallen heeft men kans op een dikke arm, secundair lymfoedeem. Omdat de lymfeklieren het vocht uit de arm niet meer goed af kan voeren.  Een oedeemtherapeut kan helpen met oefeningen en evt oedeemtherapie. Manuele lymfdrainage is een zachte massage en/of taping om dit te voorkomen of te verminderen. Meestal wordt er daarna een therapeutisch elastische armkous en evt handschoen geadviseerd.  Soms is het ook wenselijk om een verbandmiddel naast de kous te gebruiken om het oedeem zacht en soepel te maken/houden en voor een stukje zelfmanagement.

Meer informatie over een uitzaaiingen of een persoonlijk consult?

Vul dan het onderstaand formulier in.