Compressie therapie

Jij kunt bij mij terecht voor therapeutisch elastische kousen en compressie hulpmiddelen bij vaatlijden en lymfoedeem. En drukkleding ter voorkoming van littekens en lymfoedeem.

Wat Compressie therapie voor jou kan betekenen…

Wat Compressie therapie voor jou kan betekenen…

Margreet Dik Therapeutisch elastische kousen
Margreet Dik Therapeutisch elastische kousen

Therapeutisch elastische kousen

Voor wat betreft de Therapeutisch Elastische Kousen en compressiehulpmiddelen werk ik veel samen met bijvoorbeeld huisartsen, fysiotherapeuten en thuiszorgorganisaties in de regio, en houd ik regelmatig spreekuur bij orthopedisch schoenmakers. Deze voorzieningen worden vergoed vanuit het basispakket.

Speciaal op maat gemaakt

De Therapeutisch Elastische Kousen worden onder andere op maat gemaakt voor patiƫnten met spataderen, oedeem in de benen of armen, trombose, lymfoedeem of lipoedeem. Deze worden altijd speciaal op maat gemaakt omdat het voor de beste werking van de kous erg belangrijk is dat de juiste maten van het been of de arm worden genomen. Het type kous wordt weer bepaald door een combinatie van de medische indicatie, lichaamsvorm en de wensen van de klant.

Ambulante compressiehulpmiddelen

Ambulante compressietherapie is een behandeling met druk in combinatie met beweging. Bij veel oedeem wordt in eerste instantie vaak gezwachteld. De combinatie van compressie en beweging zorgt voor een betere afvoer van het oedeem.

Pas wanneer het been dun gezwachteld is, kan de kous worden aangemeten. Deze therapeutisch elastische kousen of andere compressiemiddelen zoals bijvoorbeeld een Jovipak of klittenbandsysteem zorgen voor een goede afvoer van oedeem (vochtophoping) en/of bloed in het betreffende lichaamsdeel. Hierdoor verbetert de doorbloeding, waardoor eventuele verharding van oedeem en pijn uiteindelijk verminderen.

Hulpmiddelen voor het aantrekken van kousen

Ook zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar voor het aantrekken van de kous, zoals een Proflebo All-in-one, de Proflebo arm, Handylegs, Doff’n Donner, Steve en de Orto-mate.

Wij komen ook bij je thuis

Jovipak & Relaxkous

Een Jovipak of Relaxkous kan naast een therapeutisch elastische kous eventueel voor de nacht extra ingezet worden als er sprake is van oedeem dat is verhard (fibrosering). De Jovipak of relaxkous geeft door middel van het speciale materiaal puntdruk aan het oedeem zodat deze zachter wordt en daardoor beter afgevoerd kan worden. Ook kan er worden gekozen voor een klittenbandsysteem. Hiervoor wordt soms gekozen voor meer zelfredzaamheid of bij variƫrend oedeem.

Compressie therapie

Altijd gedekt

Voor al deze hulpmiddelen geldt dat ik hiervoor vaak overleg met de huisarts of oedeemtherapeut. Ook hiervoor heb ik overeenkomsten met alle zorgverzekeraars via Fysiotek. In sommige gevallen worden verschillende hulpmiddelen vergoedt voor het aan- en uittrekken van de therapeutisch elastische kousen.

Onze partners: